Web
Analytics
Skip to main content

"De bästa filmidéerna kommer när man minst anar det" – vinnare i bästa film Timothy och Casper

Vi slängde iväg några frågor till två av pristagarna i Skaraborgs Filmfestival 2019, Timothy Gustafsson och Casper Thor. Här kan du också se den vinnande filmen Promenaden.

Först och främst stort grattis till priset för Bästa Film!
Tack så mycket! Det var verkligen fantastiskt roligt att vinna pris i Skaraborgs filmfestival.


Berätta lite om er själva. 
Vi går båda andra året på Estetiska Programmet Estetik och Media i Lidköping. Redan när vi började känna varandra i årskurs 1 på gymnasiet så hade vi en bra mix av filmkunskaper. Vi har båda två sedan länge varit filmintresserade men på helt olika fronter. Jag har ägnat mig mycket åt att få till en typisk ”film-look”. Filter, color grading, vinklar, kamerarörelser, mm. Casper har däremot fokuserat på andra aspekter av filmskapande. Han är i grunden skådespelare och engagerar sig i teater. Därför är det ofta Casper som bestämmer filmidén, vad som ska hända och hur skådespelarna ska agera. På så sätt kompletterar vi varandras svagheter så vi får en bättre helbild och skapar ett riktigt grymt filmteam.


Berätta om filmen Promenaden som ni vann pris för.
Både jag och Casper visste att vi ville delta i Skaraborgs filmfestival, vi visste bara inte vad vi skulle göra för film. Men under en helt vanligt svenskalektion fick Casper en snilleblixt och började skriva ner något. Efter den svenskalektionen hade vi början på manuset till vår film Promenaden. Det var väldigt roligt att producera denna film. Dels för att vi gjorde ett antal humoristiska scener, men också för att allting gick så snabbt. Det blev aldrig tråkigt. Filmen innefattade endast två karaktärer och vi var båda väldigt säkra på vad som behövde göras. Det bästa med att jobba i ett litet filmteam är att man inte har så många regler att följa. För att bestämma något behöver man inte ta hänsyn till några fler åsikter än våra egna, så fantasin och kreativiteten kunde flöda under hela produktionen.


Vad har ni för nya filmprojekt på gång?
Casper har massor av blandade idéer men inget spikat just nu. De bästa filmidéerna kommer när man minst anar det. Det blir iallafall något till Skaraborgs Filmfestival 2020. Jag kommer att lägga större delen av sommaren på att förbereda mitt företag som jag kommer starta till hösten. I mitt företag, Cinema Content, kommer jag att hjälpa större företag att marknadsföra sig själva i form av reklamfilmer och annat.


Kan ni tipsa om fem filmer som inspirerat er?
Scary Movie har inspirerat med tanke på hur de har balanserat skräck och humor. I Scary Movie-filmerna har filmskaparna sett till att man skrattar på precis rätt tillfälle och blir rädd på precis rätt tillfälle. Filmen Hush har gett oss inspirationen för hur man bygger upp känslan av att man är iakttagen och jagad. Därför har vi lyckats så bra med första scenen i filmen. De här två filmer har inspirerar oss mest för just denna kortfilm, men det finns såklart fler filmer som inspirerat oss att bli de filmskapare som vi är idag. Lord of the Rings som är regisserad av Peter Jackson har verkligen gett inspiration till vårt filmskapande genom hans sett att knyta samman en berättelse och använt sig av olika berättartekniker. Kingsman som är regisserad av Matthew Vaughn är fylld av inspirerande kameravinklar och kamerarörelser. Kingsman har ett alldeles speciellt sätt att styra en action-scen framåt, med hjälp av långa avancerade tagningar. Jurassic Park som är regisserad av Steven Spielberg är också inspirerande genom sina vackra musikkompositioner och avancerade specialeffekter. Vi vill tipsa alla filmskapare att se dessa filmer och ta åt sig allt man kan lära sig.

Promenaden – vinnare i kategorin Bästa Film på Skaraborgs Filmfestival 2019
Skaraborgs Filmfestival UNG FILM Skaraborgs Filmfestival gick av stapeln i Falköping den 6:e april. Under dagen deltog upp emot 100 filmintresserade i olika workshops och på kvällen var det visning och prisutdelning. Studiefrämjandet driver festivalen i samarbete med KulturUngdom samt den arrangerande kommunen.

Taggar: Film