Web
Analytics
Skip to main content

KulturUngdoms filmpris går till...

Torsdagen den 1 juni 2023 var mycket varm och solig, ändå tog sig ett hundratal åskådare framåt kvällen till Bio Capitol för att se KulturUngdoms Filmdag. Evenemanget rivstartade med en initierad föreläsning om VR och XR av Filip Myrberg och Ismaila Jallow, sedan visades fjorton kortfilmer i den anrika biosalongen innan filmpriset delades ut som avslutning.

Stort grattis Emmy Christensen!

Här följer motiveringen för KulturUngdoms Filmpris 2023.

KulturUngdoms filmpris 2023 går till en oerhört produktiv filmare som genom varje nytt projekt utmanar sig själv med nya teman och angreppssätt och som visar på en stadig utveckling. Hon har även ett starkt filmpedagogiskt engagemang bland annat som mentor och handledare för andra unga filmare. Vi ser fram emot att få följa din fortsatta filmresa en lång tid framöver. Grattis Emmy till KulturUngdoms Filmpris på 10 000 kr. Stipendiet är tänkt att gå till filmrelaterad verksamhet. Vet du redan nu vad du vill göra för pengarna?
Tack! Antingen går de till någon ny kortfilm, efter att jag är färdig med den jag håller på med nu. I skolan har jag dock haft en manuskurs och börjat skriva på ett långfilmsmanus. Det hade varit kul att använda pengarna som en liten start för det, eller kanske för att göra en pilot eller liknande för filmen! Vi får se vad det blir

Trots din unga ålder på endast 19 år, producerar du filmer kontinuerligt. Hur lyckas du hitta tid till att skapa dina filmer?
Eftersom att jag verkligen älskar att göra film prioriterar jag mycket av min tid för just film. Så det är väl så jag får min tid haha. Men själva inspelningarna sker alltid på helger eller lov eftersom jag studerar. Och skriver gör jag gärna direkt när jag får någon idé.

Berätta om ditt nästa filmprojekt?
Just nu håller jag på att casta skådespelare för en kommande kortfilm som jag även fått stöd för att göra av bland annat Filmplats och KulturUngdom. Det handlar om en pojke som lever med en väldigt homofobisk pappa men märker att han fått känslor för en annan pojke. Han vet alltså inte hur han ska göra på grund av sin pappa. Men jag har insett att det är svårt att hitta pojkar som är villiga att spela denna typ av karaktär som kan vara väldigt utmanande, dock kommer jag självklart fortsätta leta tills jag hittar rätt!

Du berättade på filmdagen att du skulle börja studera till hösten. Vill du berätta var och vad?
Jag kom in på några olika skolor som antingen var med inriktning teater eller film. Eftersom jag tycker om båda lika mycket fick jag rätt mycket beslutsångest haha. Men valet blev film på Katrinebergs filmlinje. Så ännu mer film kommer skapas!

Under årens lopp har du deltagit i Filmplats, ett projekt ämnat att stödja unga som är intresserade av att lära sig filmproduktion. Vilka erfarenheter och kunskaper har du fått med dig från Filmplats?
Ska jag vara ärlig tror jag inte att jag hade fortsatt med film om det inte vore för Filmplats. Första terminen hade jag typ ingen erfarenhet utan bara ett starkt intresse. Jag har lärt mig otroligt mycket och fått chans att verkligen testa saker och utvecklas. Både på Filmplats träffar men också genom olika workshops som man har fått chansen att gå på. Dessutom har Filmplats haft pitchar där jag lyckats få pengar för att göra mina olika filmprojekt, som gjort att jag utvecklats massor. Så Filmplats är en stor del av hur jag kommit dit jag är idag och det är jag jättetacksam för. Alla som är sugna på film borde leta upp närmaste Filmplats!

Om du skulle ge ett tips till någon som vill börja med filmskapande- vad skulle det vara?
Mitt främsta tips är att våga testa sina idéer eftersom inga idéer är dumma, och att bara fortsätta göra projekt efter projekt. Då märker man vad man kan utveckla för att nästa projekt ska bli ännu bättre. Det är så jag har utvecklats iaf. Sen skulle jag rekommendera att delta i en filmgrupp som exempelvis Filmplats för att träffa andra som gillar film! 
 

Avslutningsvis, kan du dela med dig av tre filmer som har inspirerat dig i ditt filmskapande och som du anser att alla borde se?
Detta var otroligt svårt. Men mina favoritfilmer är nog Vägen ut, Titanic och Harry Potterfilmerna! En riktig mix av filmer haha.

Taggar: Film