Web
Analytics
Skip to main content

K-vlogg #20 - Julia Wolf Ekström

Vill du visa upp ditt konst- eller kulturprojekt? Vi erbjuder möjligheten att presentera ditt projekt i form av en vlogg på vår hemsida. I dagens K-vlogg möter vi regissören Julia Wolf Ekström, som skapat en intervjuserie om kvinnlig självkänsla för Tjejjouren.se.

Serien är ett sätt för Julia att hedra sin mormor Solbritt, som gick bort i cancer. Genom djupa samtal med kvinnor sprider Julia vidare mormoderns visdom om självkänslans betydelse. Hon berättar öppenhjärtigt om utmaningarna i redigeringsprocessen och vikten av samarbete vid filmprojekt. Just nu planerar Julia för två nya dokumentärer: en om hennes biologiska pappa och en om hemmasittande barn.

Hej Julia. I Vloggen får vi höra dig berätta om dig och ditt arbete med en intervjuserie om kvinnlig självkänsla. Hur fick du idén till projektet? 
Idén fick jag strax efter att min mormor gick bort i cancer. Jag och min mormor Solbritt hade en väldigt nära kontakt som byggde på djupa samtal. Vi pratade ofta om självkänsla och vad som påverkat den under livet. När hon dog ville jag inte att dom samtalen skulle ta slut, jag ville sprida orden vidare, dels för att hedra mormor, men framförallt för att kvinnors röster ska få höras!  

Vad var det svåraste i arbetet med projektet? 
Det svåraste var klippningsarbetet, jag hade väldigt mycket bra material, så att välja ut det ”bästa” var svårt. Jag fick helt enkelt klippa bort mycket material som jag egentligen ville ha med, annars skulle intervjuerna bli för långa. 

Har du dragit några lärdomar från ditt projekt? Något du skulle göra annorlunda nästa gång? 
Ja absolut! Detta var ett väldigt stort projekt och jag skötte i princip hela produktionen själv. Nästa gång vill jag ha åtminstone en teammedlem att bolla med, särskilt under klipprocessen. Det är alltid bra att ha ett par extra ögon, det är lätt att man stirrar sig blint på sitt material, feedback är sjukt bra och det är en gåva att våga vara mottaglig för det, man lär sig! Jag måste säga att just detta projektet gick väldigt smidigt, jag tror att det beror på drivet jag hade i ämnet och att jag fick hjälp med tekniken när jag väl skulle spela in. 

Finns det möjlighet för oss att ta del av intervjuserien? Var?
Självklart! Serien hittar ni på Tjejjouren.se och även på YouTube.

Vad har du för planer nu som nästa film- eller TV-projekt? 
Just nu håller jag på med en dokumentär som heter Vargen är bipolär, den handlar om min sorg kopplat till min biologiska pappa som tog sitt liv 2014. Jag sitter även och planerar inför att göra ett dokumentärserie på tre delar, den ska handla om barn som blir hemmasittande. Jag själv har en stark koppling till ämnet, jag vill berätta min historia och hjälpa andra! 

Skulle du vilja ge oss tre filmer som inspirerat dig och som du tycker alla borde se? 
Det lustiga med mig är att jag älskar att skapa film, men tycker inte alls att det är särskilt kul att titta på, då måste det vara riktigt riktigt bra! På Netflix finns det en utbildningsserie kring mindfulness som heter ”Headspace”, den har hjälpt mig så mycket! Den tycker jag alla borde se. Dom har även ett avsnitt som heter ”sova”  där man kan interagera med filmen och få göra mindfulnessövningar eller bara lyssna på en godnattsaga. Den riktar sig till unga och vuxna för att hjälpa och lugna i vardagen. 


Vill du visa upp ditt konst- eller kulturprojekt på K-vlogg?
KulturUngdom erbjuder möjligheten att presentera ditt projekt i form av en vlogg. Läs mer här. Alla är välkomna att söka. Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Taggar: K-vlogg, Film