Web
Analytics
Skip to main content

K-vlogg #22 - Dream on Nykvarn

"Vill du visa upp ditt konst- eller kulturprojekt? Vi erbjuder möjligheten att presentera ditt projekt i form av en vlogg på vår hemsida. I vår senaste K-vlogg får vi följa med bakom kulisserna på filmen "Dream on Nykvarn", en berättelse om ungdom, småstadsdrömmar och olycklig kärlek.

Filmen, skapad av Vera Hamnebo och Sofia Edén har trots utmaningar under inspelningen, som oväntat väder och platsförändringar blivit en verkligt inspirerande film som har premiär i mitten av januari.

Berätta lite kort om filmen Dream on Nykvarn.
”Dream on Nykvarn” är en vemodig hangout-film som handlar om hur det är att växa upp i en småstad, om sommarlovets första kväll och om olycklig kärlek. Vi följer Ebba och Alice som precis slutat sexan. De sitter utanför Folkets park och lyssnar avundsjukt på niornas avslutningsfest som börjar rundas av inne i parken. Utanför hänger även Gurra, Hugo och Axel som går i klassen över dem, och de fem bestämmer sig för att bryta sig in i parken. Sommarlovsnatten är ung och allt kan hända. Kommer Ebba få sin kärlek besvarad eller kommer även den här kvällen att rinna ut i en längtan bort från småstaden? Iden till filmen kom när vi (Vera Hamnebo och Sofia Edén), efter att ha slutat Katrinebergs folkhögskola, flyttade tillbaka till våra barndomshem i småstäderna Borås och Nykvarn. Minnen från högstadietiden och de eviga sommarloven kom tillbaka, hur skör den tiden var med utforskandet av identitet, sexualitet och tillhörighet; och en längtan till något annat.

Blev allt som du tänk på inspelningen eller var ni tvungna att göra om något i planeringen?
Det viktigaste för oss var att vi skulle ha kul under inspelningen, och det hade vi verkligen! Trots att alla inte kände varandra och att det för vissa var första gången de var på en filminspelning så var stämningen och sammanhållningen på topp, även de regnigaste stunderna. För om det var något vi inte hade lika tur med så var det vädret. Ena stunden var det 18 grader och regn för att sedan bli 27 grader och strålande sol. Vi pendlade mellan att skydda oss under paraplyer och att svalka oss med glass. Ytterligare en sak som vi inte hade räknat med var att en av våra locations blev en byggarbetsplats. Vi fick då tänka om med kamaeravinkar, skjuta upp inspelningstiden så att borrljud och annat inte skulle störa inspelningen, samt gömma fula slangar och annat bös så gott vi kunde med björkris och ballonger som ändå passar på en skolavslutning. När vi skrev manuset ville vi få fram den idylliska känslan av sommarlovkvällar och blev då oroliga att byggarbetsplatsen skulle förstöra den bilden, men vi tror nu att det istället kan bidra till något! Vad exakt får vi se under postproduktionen.

När har filmen premiär och var?
Filmen har premiär i mitten av januari. Vi är nu i kontakt med Hagabion och Bio Roy för att få ha vår premiärvisning där. Ett exakt datum och plats återkommer vi med så fort vi har bokat in det!

Har du redan nu tankar om någon nytt filmprojekt?
Vi har börjat spåna på separata idéer och eventuellt kommer vi starta upp egna projekt så fort vi haft vår premiär av Dream on Nykvarn. Men vårt nära samarbete kommer absolut att fortsätta!

Ge oss tre filmer som inspirerat dig i ditt filmskapande och som du tycker all bör se.
Vi är bäst av Lukas Moodysson
American Honey av Andrea Arnold
Stammisar av Måns Nyman 


Vill du visa upp ditt konst- eller kulturprojekt på K-vlogg?
KulturUngdom erbjuder möjligheten att presentera ditt projekt i form av en vlogg. Läs mer här. Alla är välkomna att söka. Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Taggar: K-vlogg, Film