Web
Analytics
Skip to main content

Möt Sofie Gällerspång - K-vloggare #9

K-vlogg är KulturUngdoms gäst-vlogg. K-vloggare #9 är filmskaparen Sofie Gällerspång som under några vloggar kommer att ta med oss bakom kulisserna på ett antal kortfilmer som hon arbetar för fullt med. Först ut är ”Män och Mensspray”, en dramakomedi om ett spray, som löser olika kvinnobesvär. 

Du ska ju vlogga för KulturUngdom under hösten och visa upp ditt filmprojekt. Vem är du?
Jag är en filmskapare och skådespelerska hemmahörande i Göteborg. Älskar film och har de senaste åren börjat skriva och producera egna filmer.
Min största passion är skådespeleri och när jag får chansen så frilansar jag inom det. Just nu studerar jag på Kulturverkstan till projektledare, samtidigt som jag konstant är igång och utvecklar nya filmidéer.

Berätta om ditt projekt.
Förra året började jag och regissören Johanna Valero att utveckla en webbserie som heter ”Vem är Alice”. Det resulterade i en pilot-säsong och handlade om kopplingen med lycka och att skaffa barn.  Det var en nollbudget-produktion där vi stod för alla kostnader. Efter det blev vi sugna på att söka lite pengar och utveckla vår ”värld” som vi har skapat med huvudkaraktären Alice. Planen är nu att vi ska spela in två-tre kortfilmer som är fristående men som ändå ska fungerar ihop. Först ut är ”Män och Mensspray”, en dramakomedi om ett spray, som löser olika kvinnobesvär.

Hur kom det sig att du började med film?
Efter gymnasiet utbildade jag mig inom skådespeleri, på en av utbildningarna fick vi testa filmskådespeleri och det var något som jag föll för direkt.
2012 flyttade jag till Göteborg och började medverka i ett gäng independentfilmer. Jag tyckte att det var så kul och kände att jag ville börja berätta mina egna historier! I mina kortfilmer skriver jag ofta roller till mig själv, med scener som jag tycker skulle vara kul att filma. Min första film ”Stopp Polis” gjorde jag främst för att jag ville spela in en scen med pistol. Sen dess har nya idéer dykt upp längs med vägen och jag har fortsatt att göra film.

Har du några tips till unga som vill börja med film?
Våga testa och våga göra fel! Du utvecklas hela tiden som filmskapare. Det händer ofta att jag inte blir helt nöjd med resultatet av mina filmer. Då försöker jag utvärdera varför jag inte är nöjd och ta med mig det till nästa produktion. Ett annat tips är att försöka hålla sina idéer så enkla som möjligt i början, så att man kan känna att man har kontroll och faktiskt kan genomföra produktion. Inte fel att tänka stort också. Bara det inte blir för stort, så att du inte mäktar med att genomföra det.

Ge oss dina tre bästa filmer som vi inte får missa att se.
Barefoot in the park, JOY och Manchester by the sea

Fotograf: Angelica Hvass photography  

Sofies första vlogg-inlägg dyker upp på hemsidan imorgon.  Är du själv intresserad av att spela in en K-vlogg? 
Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Taggar: K-vlogg, Film