Web
Analytics
Skip to main content

Välkommen till KulturUngdoms Filmdag den 1/2

Välkommen till KulturUngdoms Filmdag på Frilagret i Göteborg, lördag den 1:a februari, där alla som gjort film med stöd från föreningen under 2018-2019 har möjlighet att visa sin film.

KulturUngdom filmdag är ett årligt samarbete mellan KulturUngdom, Frilagret och Göteborg Film Festival och innehåller i år kortfilmsvisningar, samtal med filmskapare, seminarium och mingel. I år samarbetar vi med projektet Filmplats som står som värd för det inledande seminariet om dokumentärfilm tillsammans med dokumentärfilmaren Henrik Dahlbring. Dagen avslutas med att KulturUngdoms filmpris delas ut. 

Evenemanget sker på Frilagret i Göteborg den 1 februari 2020 samtidigt som Göteborgs filmfestival pågår. Mer info om vilka filmer som visas kommer inom kort. Vi ses på Frilagret!

Länk till Facebook-event. 

PRELIMINÄRT SCHEMA LÖR 1 FEB 
(Fler programpunkter kan tillkomma)

13.00 Insläpp

13.30 - 14.50 Dokumentärfilmsseminarium med Henrik Dahlbring
Filmplats och Kulturungdom har bjudit in dokumentärfilmaren Henrik Dahlbring som är flerfaldigt prisbelönad för sin film ”Across the Andes” (2019) och som även vann Kulturungdoms filmpris förra året. Henrik är en 24-årig regissör och animatör, bosatt och verksam i Göteborg där han driver sitt eget produktionsbolag "Magsun Media”. Henrik vågar anta utmaningen att berätta om det personliga och privata genom att göra filmer om smärtsamma minnen och psykisk ohälsa.

15.00 - 16.30 Kortfilmsblock 1 (mer info längre ner)
Flera kortfilmer visas i Frilagrets stora sal och följs av samtal med filmskaparna.

- DEN NYA VÄRLDENS GAMAR 
- HÅLLBART PROFESSIONELL
- DE TRÖTTA 
- KONTROLL 
- ETT HETT RUM 
- A NEW FUTURE: INTERVIEW WITH A TIME TRAVELER

16.45 - 18.15 Kortfilmsblock 2 (mer info längre ner)
Flera filmer visas i Frilagrets stora sal och följs av samtal med filmskaparna.

- ETT ÖGONBLICK 
- OSAGDA TANKAR
- PROMENADEN 
- MÄN OCH MENSSPRAY 
- AVD. HUMLAN 
- LÄNGE LEVE VERKLIGHETEN 

18.15 - 19.00 Prisutdelning och mingel
Vem får KulturUngdoms filmpris i år? 
KulturUngdoms filmpris delas ut till en medlem i KulturUngdom som under föregående år skapat rörlig media värd att uppmärksamma till en större publik och vars verk dessutom ger inblick i viktiga samhällsfrågor på ett nyskapande sätt. Beslut om pristagare tas gemensamt av KulturUngdoms filmkonsulenter & verksamhetsledare. Prissumman måste användas inom filmrelaterad verksamhet.


INFORMATION OM FILMERNA 

DEN NYA VÄRLDENS GAMAR, 20 min
Yuliya Ivanova bor tillsammans med sin blinda storasyster Lana i en segregerad förort till Nya Sveriges huvudstad. En kall vinterdag finner Yuliya att hon är efterlyst. Ett pris är satt på hennes huvud, död eller levande. En prisjägare vid namn Lightning Bolt har systrarnas lägenhet i sikte, och hen är inte ensam... 
Manus & Regi: Jakob Ekvall, Foto: Camilla Topuntoli, Producenter: Jakob Ekvall, Nicola Gamoglio

HÅLLBART PROFESSIONELL, 20 min 
En film där olika roller ställs på sin spets, hur går vi balansgång mellan våra professionella roller och våra privata? Samtidigt en gestaltning av skolan, vårt sökande efter enighet och det nedtyngande kapitalismens logik.
Regi & Manus: Sebastian Johansson Micci, Producent: Erik Sundblad, Foto: Antonio Ikovic

DE TRÖTTA, 4 min
En film om ensamhet, rutiner och hur det absurda i livet kan föra en mot självmord. 
Manus & regi: Chenar Mohammed, Foto: Dariush Rahmati, Producenter: Dilshad ahmad & Mohammad said ali

KONTROLL, 12 min
Amanda har fyllt år och har bjudit hem sina närmsta vänner på middag i sin nya lägenhet. Stämningen är uppsluppen, men när en objuden gäst dyker upp förändras allt. Kvällen som skulle bli en nystart blir snart en plågsam påminnelse om ett förflutet som vägrar att släppa taget.
Manus, regi & foto: Jenny L. Wallin, Mattias Thernström Florin, Marcus Thernström Florin, 
Foto: Albin Abrahamsson, Jakob Eliasson

ETT HETT RUM, 10 min
Ett hett rum är en mörk komedi om en man som tagit sig till en underjordisk bordell för en chans att träffa sin döda flickvän igen.
Regi & Manus:Andreas Mortensen, Foto: Johan Valentin Falklind, Producenter: Andreas Mortensen & Johan Valentin Falklind

A NEW FUTURE: INTERVIEW WITH A TIME TRAVELER, 6 min.
En kvinna från framtiden deltar i en intervju för en nyhetskanal. Det hon berättar är större än vad någon kunde förvänta sig.
Regi, Manus & Producent: Simon Bubach, Foto: Simon Bubach & Holden McNeil

ETT ÖGONBLICK, 15 min
Vera har precis tagit studenten och som alltid när hennes föräldrar möts uppstår konflikter. Kommer Vera få en dag att minnas eller kommer familjegrälen hamna i centrum?
Regi & Manus: Emelie Kastberg, Foto: Jonas Engberg, B-foto: Cornelia Fahlvik, Producent: Emelie Kastberg, Linnea Jensen

OSAGDA TANKAR, 11 min
Osagda tankar är en meditativ skildring av ett nära förhållande mellan fyra vänner och de tankar de aldrig delat med sig av till varandra. Över slow-motion bilder får vi höra i viskande voice-overs hur huvudpersonerna delar med sig av hemliga tankar, känslor och drömmar. Den har vunnit som bästa kortfilm på Stas film festival och fått en ”honourable mention” från Asia South-east short film festival. 
Regi, manus, foto & producent: Edvin Eriksson, Övrigt manus: Ellekari Bergenrud, Vera Viksten, Oskar Karlsson, Markus Berg

PROMENADEN, 6 min
I denna kortfilm får vi följa en ung kille på promenad genom skogen. Men ju längre in i skogen han kommer desto mer inser han att något är fel. Fimen vann pris på Skaraborgs Filmfestival 2019. 
Regi & Manus: Casper Thor, Producent: Timothy Gustafsson, Foto: Timothy Gustafsson & Rebecka Tengbom

MÄN OCH MENSSPRAY, 6 min
Alice och Ylva spanar in några yngre killar på badstranden. Plötsligt märker Alice att hon har fått mens. PINSAMT! Hon drömmer sig bort och önskar att det fanns ett MÄN OCH MENSSPRAY! Ett spray som löser många kvinnobesvär, både mensfläckar och obehagliga män. Tyvärr var det bara en dröm och Alice kommer tillbaka till verkligheten och måste hantera den pinsamma situationen.
Manus & Producent & Klippregi: Sofie Gällerspång. Producent & Regi: Johanna Valero.

AVD. HUMLAN, 12 min
Samtidigt som en ung förskolevikarie skyndar ut från ett möte på arbetsplatsen, används sociala medier till att sprida vad som nu betraktas som sanning. 
Manus, regi, foto & klipp: Rasmus Kilander,  Producenter: Matthias Thörn & Rasmus Kilander,  Medverkande: Elias Linnarsson & Linda Jonsson,  ljud: Johan Wirén & Alexander Wahlin

LÄNGE LEVE VERKLIGHETEN, 16 min.
En incident vid en fotbollsplan får en man skjuten. Två grabbar hotas av vräkning, byter till svenska namn och får jobb på en bar. Där får de direkt problem med en dildo och strax därefter är ögonbryn hotade. Kan dildon rädda människor, lösa grabbarnas situation och återställa internets tro på mänskligheten? En film skapad ur ett flöde som utmanar filmskapandets byggstenar och förutsägbarhet.
Regi & manus: Jovid Eisai, Producent: Roozbeh Behtaji


KulturUngdom är en ideell förening som backar, synliggör och utvecklar initiativ kring eget skapande, projekt och arrangemang av och med unga mellan 13–30 år i Västra Götaland. Sedan starten 1994 arbetar de med att främja kulturutövares och arrangörers rättighet till inflytande och delaktighet i kulturlivet. 

Filmplats riktar sig till alla mellan 13-25 år som vill lära sig att skapa film eller utvecklas som filmare via praktiska workshops, personlig handledning och filmproduktion.  Under våren 2020 kommer Filmplats deltagare, i sju olika städer i Västra Götaland, att skapa dokumentära minutfilmer utifrån temat rättvisa och lika villkor. Under KulturUngdoms filmdag sammanfaller även en kick-off för deltagarna i Filmplats, info om detta hittar ni på www.filmplats.se

Taggar: Film