Web
Analytics
Skip to main content

KULTURUNGDOMS FILMPRIS 2021 GÅR TILL...

Omar Droubi 🎉

KulturUngdoms filmpris 2021 går till en filmare som visar stort mod i sitt filmskapande och ett enormt engagemang för mänskliga rättigheter och mot sociala orättvisor.

I sin film Bredvid Eiffeltornet berättar han hoppfullt om en ung man som flytt sitt hemland, blivit utvisad från Sverige och nu tvingas leva på gatan i Paris i hopp om att få stanna där. En film alla borde se. KulturUngdoms filmpris på 10 000 kr går till Omar Droubi.

KulturUngdoms filmpris delas ut till en medlem i KulturUngdom som under föregående år skapat rörlig media värd att uppmärksamma till en större publik och vars verk dessutom ger inblick i viktiga samhällsfrågor på ett nyskapande sätt.

Beslut om pristagare tas gemensamt av KulturUngdoms filmkonsulenter & verksamhetsledare. Prissumman måste användas inom filmrelaterad verksamhet.

Omar Droubi

Foto: Björn Pettersson

Stort grattis Omar till KulturUngdoms Filmpris 2021 på 10 000 kr. Hur känns det att få priset?
Det känns jättebra och jag är så tacksam för det. Det här blir mitt första filmpris i Sverige och det är så klart himla kul att vinna.

 Jag blir glad och stolt över att mitt filmskapande betyder något men ännu gladare över att ett sådant viktigt ämne blir särskilt uppmärksammat. Det betyder mycket för mig och ger mig hopp om framtiden.

Du får priset bland annat för din starka film "Bredvid Eiffeltornet". Kommer filmen att visas på andra festivaler under 2021?
Ja, det hoppas jag. Jag skickar den till flera filmfestivaler.

Har du redan nu några tankar på ett filmprojekt som prissumman på 10 000 kr kan användas till? Vad är annars dina filmplaner framöver? 
Yes, det har jag. En kort dokumentärfilm som jag funderar på att filma i år.
Jag har flera projektidéer på gång. Men närmaste året tänker jag filma en dokumentärfilm där jag reser runt till olika delar av världen och berättar om en värld utan gränser. Det är ett långt projekt som jag har funderat på i flera år nu. Annars kommer jag fortsätta göra kortfilmer och videor vilket är bara trevligt.

Är det någon du vill tacka som hjälpt dig med dina projekt och skapat möjlighet till denna utmärkelse?
Jag vill tacka KulturUngdom och alla de personer som hjälpt mig under arbetets gång. Ett stort tack till mina producenter Gudrun Romeborn och Elin Mauritz och till alla de som ställt upp i intervjuer och möjliggjort denna film. Jag vill också rikta ett sista tack till Nicole Hubbard och till Roozbeh Behtaji och Astrid Söderberg på Göthenburgo för deras stöttning och support.