Web
Analytics
Skip to main content

K-vlogg #15.1 - Lisa Gripenberg


K-vlogg är KulturUngdoms gäst-vlogg. I avsnitt 15 får vi träffa regissören och manusförfattaren Lisa Gripenberg berätta om arbetet med sitt filmprojekt ”Djungelns lag” som hon fått K-pengar till att genomföra. Vi kontaktade Lisa inför den första av tre vloggar för att få lite mer information om projektet.

Hej Lisa. Skulle du vilja berätta lite om dig själv och filmen Djungelns lag som du håller på att färdigställa?
I våras tog jag examen från YRGO Manusförfattare i Göteborg. Sen dess har jag skrivit så mycket jag kan och jobbat på ett Escape Room. Mina genrer är främst Coming of age och drama men jag tycker även det är kul med skräck och komedi. I mina manus finns det nästan alltid minst en stark kvinnlig karaktär. Jag tycker det är viktigt att berätta historier där kvinnor får ta plats och vara vulgära, äckliga och konstiga. Samtidigt tycker jag det är spännande att utmana den styrkan med svåra val och konflikter. Min kortfilm, Djungelns lag, är precis en sån där film. Huvudkaraktären, Anti, vill slå tillbaka mot alla killar som jämt ska tafsa ute på dansgolvet men hamnar i en situation där den hon straffar inte alls är den skyldige egentligen. Jag har också valt att göra alla karaktärer till djur, nästan. Dom har en essens av sitt djur och detta påverkar hur dom ser ut och beter sig.

Varför var det viktigt för dig att berätta den här historien?
Det är såhär verkligheten ser ut. När jag började gå ut på klubbar och barer förstod jag väldigt snabbt att det finns personer som är där av en enda anledning: Att jaga. Som tjej är jag ett självklart byte och vissa är villiga att gå hur långt som helst för att få det dom vill ha. Det är helt absurt att man inte ska känna sig säker på en plats där det är meningen att man ska ha kul. Det är också helt absurt att sätta djur i en nattklubbsmiljö. Det var även viktigt för mig att inte göra tjejerna i filmen till felfria hjältar. Genom karaktären Killen får vi se historien från perspektivet av någon som blir skuldbelagd för något han inte har gjort. En synvinkel som jag också tyckte var viktig att få med.

Hur har du lyckats finansiera filmprojektet?
Alla inblandade har gått in i projektet med sin egen tid eftersom vi har haft en väldigt liten budget. Vi har fått låna kläder av en butik till flera av karaktärerna och många inblandade har haft sin egen utrustning. Utöver det så sökte vi och fick ett generöst stöd från KulturUngdoms K-Pengar, ett från Göteborgs Stads En snabb slant och ett teknikstöd från Studiocafé.

Kommer du fortsätta med filmskapande? Vet du redan nu vad du ska göra härnäst?
Absolut. Mitt huvudsakliga yrke är manusförfattare men jag kommer säkert fortsätta regissera mina egenskrivna filmer också. Just nu vet jag inte vad jag ska göra härnäst men jag har flera projekt igång som jag hoppas kommer bli något grymt bra.

Vill du dela med dig av tre filmer som inspirerat dig och som du tycker att alla ska se?
En kärlekshistoria (1970), Kick Ass (2010) och Cherrybomb (2009).

Foto: Privat

Foto: Privat

Poster: Saga Noelle

Poster: Saga Noelle


Är du själv intresserad av att spela in en K-vlogg?
Är du en redan etablerad vloggare eller är du helt grön men intresserad av att prova? Alla är välkomna att söka. Vi har två varianter av K-vloggar som vi också arvoderar med en symbolisk summa. Antingen gör du en vlogg på temat korsa gränser/ följa stigar och väljer själv att tolka temat helt fritt eller så kan du välja att gör en vlogg som fångar arbetet med det kulturprojekt som du för tillfället håller på med.

Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Musik: Bottlecap - Cannot See

Taggar: K-vlogg, Film