Web
Analytics
Skip to main content

K-vlogg #16.1 - Romina "Malake"

Nästa Vloggare ut är artisten Romina Rahsepar också känd som Malake. Vi ska få följa Romina under tre vloggar där hon berättar om sitt nya projekt. Vi slängde iväg några frågor till henne innan hennes resa upp till Norrland.

Hej Romina! Du kommer ju att vlogga från ett jättespännande filmprojekt här på KulturUngdoms hemsida. Skulle du vilja berätta lite kort om dokumentärfilmen du ska göra?
När jag började med musiken så brukade jag kolla på dokumentärfilmer, speciellt med starka kvinnliga förebilder. Jag fick lära mig hur dom har hanterat olika situationer när det har varit som svårast. Dom gav mig inspiration och kraft. Jag vill göra samma sak för nästa generation. Jag vill ta upp ämnen som rasism, migration, utanförskap och feminism i filmen. Det har varit en lång resa. Från att komma till Sverige som barn och inte kunna ett ord till att åka på turné och uppträda med egenskrivna låtar på svenska skolor. Detta är anledningen till att jag vill göra en dokumentärfilm under turnén. Jag vill dela med mig av min berättelse till nästa generation, och visa för dom att om jag klarar av det så kan dom också!

Vi kommer i Vloggen och i din dokumentärfilm att kunna följa arbetet med din turné med Norrbottensmusiken. Hur startade det samarbetet?2019 etablerade jag ett samarbete med Norrbottensmusiken. Dom ville boka en turné med mig där vi åker runt till olika skolor och spelar rap-musik för barn och ungdomar. Tillsammans har vi rekryterat bandmedlemmar och planerat en underbar live-show. Trots att hiphopen är en kommersiell genre, är det ovanligt att undervisa om den på skolorna och tyvärr kan man tycka att Hiphopkulturen oftast är undervärderad. Därför tyckte jag att det var en strålande idé att sprida hiphop-kulturen och jag är glad att få äran att göra denna turné med Norrbottensmusiken. Jag blev den mest efterlängtade och bokade artisten i katalogen för Norrbottensmusiken 2021.

Hur började du din musikaliska bana?
Jag har alltid haft intresse för musik sedan jag var liten. Dock har jag aldrig haft möjlighet att lära mig spela instrument förens vi flyttade till Sverige. Då började jag på kulturskolan och lärde mig spela gitarr. Därefter läste jag vidare på musikgymnasiet, musikhögskolan och nu frilansar jag som artist.

Vad är det viktigaste du vill berätta genom din musik?
Det är en svår fråga eftersom jag inte riktigt vet svaret. Mina texter handlar om allt möjligt, men jag utgår oftast från mig själv och min omgivning. Till exempel saker som jag har upplevt, känt, tyckt, hört eller sett.

Dokumentärfilmen du ska göra är ditt första filmprojekt. Vad tror du kommer att vara det svåraste med att göra en dokumentärfilm?
Vi har länge pratat om en dokumentärfilm i samband med turnén, men inte kunnat få till det på grund av ekonomiska skäl. Tack vare er så är vi på god väg och den svåra delen är över. Nu ska vi ha kul och skapa.

Ge oss tre filmer som du tycker att alla borde se och som inspirerat dig i ditt skapande.
Beyonce - Homecoming
Beyonce - visuella album, Lemonade
Spoken word på Dramaten

Malake Norrbottens Musik
Malakes hemsida


Är du själv intresserad av att spela in en K-vlogg?
Är du en redan etablerad vloggare eller är du helt grön men intresserad av att prova? Alla är välkomna att söka. Vi har två varianter av K-vloggar som vi också arvoderar med en symbolisk summa. Antingen gör du en vlogg på temat korsa gränser/ följa stigar och väljer själv att tolka temat helt fritt eller så kan du välja att gör en vlogg som fångar arbetet med det kulturprojekt som du för tillfället håller på med.

Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Taggar: K-vlogg, Film