Web
Analytics
Skip to main content

Vinnaren i tungviktspriset på Novemberfestivalen!

Simone Norberg vann tungviktsklassen på Novemberfestivalen 2021 med filmen Bad Lesbian - en film som bland annat fått K-pengastöd. Vi kontaktade Simone för att gratulera och höra lite mer om filmen som också går att se på SVTplay just nu, och som även blivit nominerad till en guldbagge för bästa kortfilm.

Grattis Simone till 1:a pris i tungviktsklassen på Novemberfestivalen! Juryns motivering löd: Med omisskännlig känsla för gestaltning och stadig framåtrörelse skapar regissören en fullständig berättelse som berör oss på djupet. Starka skådespelarinsatser och hög verkshöjd i filmens alla berättarkomponenter gör att vi känner med huvudrollen från första till sista bildruta.

Hur kändes det att få priset?
Det kändes såklart jättekul. Överraskande! Blev glad över den fina motiveringen också; det känns väldigt kul att filmen blir uppmärksammad nu.

Berätta lite om din film.
Bad Lesbian är en film om förväntningar på identitet och relationer, men den handlar också mycket om vänskap. Jag ville testa att skildra en tid som påverkar de flesta ganska mycket, nämligen de där åren mellan sexton och arton. Alla känslor var så dramatiska och stora, samtidigt som man försökte navigera mellan vad som var viktigt på riktigt i livet och vad som inte spelade så stor roll. Jag har fortfarande problem med detta men inte alls på samma sätt som då.

Skulle du vilja berätta lite om dig själv som filmskapare?
Jag jobbar nästan uteslutande med drama och fiktion. Det blir oftast berättelser om vänskap, gruppdynamik och andra vardagliga konflikter. Nästan alltid porträtteras en ung kvinna i huvudroll. Det är frigörande att få tillåta både humor och igenkänning men också landa i allvaret. Jag skriver manus själv och lägger stor vikt vid att repa scener med skådespelarna flera veckor innan inspelning. Just nu går jag mitt sista år på filmregiprogrammet på HDK-Valand och jobbar med min examensfilm som heter Reality check.

Hur har du fått ihop ekonomi till att skapa filmen?
Jag sökte pengar från flera finansiärer i Västra Götaland, så som KulturUngdom, FilmCloud och ett kulturstöd som heter Pronto. Många ansökningar, mejl och möten helt enkelt, men verkligen så värt det. Filmens grymma producent Océanne Texier har hjälpt till mycket men den här biten.

Vad händer med filmen nu? Ska den ut på fler festivaler?
Filmen har precis visats på SVT och ligger uppe på SVTplay i två år från och med november 2021. Filmen har också distribution via Folkets Bio och deras kortfilmssatsning vilket är jättekul! Så eventuellt att det blir några visningar via dem. Bad Lesbian kommer även att kunna ses på Draken Film i ett år, det var ett av priserna på Novemberfestivalen. Jag vet att vi ska visa den på Amandusfestivalen i Norge 2022, men annars är inga festivaler inplanerade vad jag vet.

Skulle du vilja ge oss tre filmer som inspirerat dig och som du tycker alla borde se?
Nowhere av Gregg Araki, Victoria av Sebastian Schipper och Nudisten av My Sandström. Vet inte om de varit inspirationskällor till Bad Lesbian direkt, men väldigt sevärda filmer oavsett.
_____

På bild från vänster: Amina Liaficheva (linjeproducent), Thea Rolandsson (huvudroll), Océanne Texier (producent) och Simone Norberg (regissör).
Foto: John-Gilbert Gröndahl

Här hittar du filmen på SVTPlay!

 

Relaterade artiklar