Web
Analytics
Skip to main content

K-film #5 - Timelapse

En kort dokumentär berättelse om "Tiden". Med ett återberättande av ett experiment och dess resultat.

Genre: Dokumentär berättelse
Längd: 4 min
Regi/Manus/Producent: Anders Wik

 Vi skickade några frågor filmens skapare Anders Wik. Berätta om din film Timelapse.
Timelapse är den tredje delen i en serie av dokumentära berättelser om ockulta platser och händelser. Denna handlar om tid, hur människan mäter den, hur den uppfattas i olika sammanhang och hur den kan påverka oss.

Varför kände du att du ville skapa just den här filmen? 
Idén till filmen kom till mig efter att jag experimenterat lite med realistiska "åldrings-effekter." Jag ville skapa en kortfilm där en man åldrades allteftersom han berättade en historia. Sen byggdes berättelsen upp kring det.

Berätta om ditt filmskapande.
Jag har arbetat med flera projekt, de flesta på egen tid, men även dokumentära och reklam. Har varit med tidigare på Skaraborgs filmfestival med kortfilmer som "The Naked Zon", "The Cursed Göl" osv. Mitt mål med mina berättelser i film och skrift har alltid varit ett sätt att skapa en tillfällig flykt från omvärlden. En berättelse som kan, om bara för ett ögonblick, få en att glömma bort ens existens är något stort att bejaka. Temat i de flesta produktioner jag har haft att göra med verkar luta åt märkligheter/humor.

Kommer filmen att visas på andra festivaler i framtiden?
Har inte haft några större tankar om att skicka den till andra filmfestivaler, men det kanske jag kommer göra.

Du har ofta olika animeringar med i dina filmer. Hur skapar du dessa? 
I vanliga fall gör jag animerade effekter i Adobe After effects, eller Premiere Pro, Men med åldringstekniken gick jag en helt annan väg. Det var det största arbetet med filmen, jag skapade den igenom att ta var 30:e bild från från filmen och lägga in i en app som med hjälp av ett filter gjorde att jag så ut som en gubbe. Upprepade denna procedur med ca 150 bilder. Med hjälp av ett program som heter Ebsynth lade jag in originalfilmen och de nya bilderna som programmet analyserade för att sedan fylla i luckorna med de saknade gubb-bilderna. Det låter komplicerat, men faktiskt ganska enkelt, bara tidsödande. Tog ungefär 4 dagar. Sen var det bara att lägg in resultatet i redigering och börja klippa, lägga in passande bakgrund och andra effekter.

Vad är nästa filmprojekt för dig? 
Har inte några kortfilmsprojekt på gång. Just nu arbetar jag på en Julfilm som fortfarande är under produktion med min kollega Simon Åhman. Vi planerar även en inspelning av ytterligare långfilm hösten 2022. Det och spel-kanalen (JASP Gamer) som jag har med ett par vänner är störst på fokus just nu.

Har du några bra tips till unga filmskapare som är i början av sin filmiska bana? 
Ge inte upp! Fortsätt göra det ni tycker är roligt! Sen ger ni er på nästa projekt, och sen nästa. Förr eller senare har ni ett mästerverk!

Ge oss tre filmer som inspirerat dig och som du tycker att alla borde se.
Det finns så många bra filmer, men tre som jag tycker man absolut ska ha sett är: "The Prestige" (2006), "Big Fish" (2003) och "Watchmen" (2009) Filmerna som visas under namnet K-film är filmer som beviljats ekonomiskt stöd via K-pengar eller på annat sätt fått support från KulturUngdom. 

Har du en egen film som du vill visa på plattformen K-film?
Med K-film förlänger vi livet på kortfilmer som redan gjort sin vandring runt på filmfestivaler och biografer och ger er en visningsyta för våra medlemmar. Hör av dig till någon filmkonsulenterna nedan så kan vi berättar mer om det eller så kan vi hjälpa dig med ditt projekt, K-pengaansökning eller helt enkel lotsa dig vidare i vårt stora nätverk.

Joen Windahl
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0760-23 47 45

Erik Lundin
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
0702-42 37 68

Taggar: K-film