Web
Analytics
Skip to main content

Kulturungdoms Filmpris går till..

KulturUngdoms Filmdag 2022 gick av stapeln den 1 juni på Bio Capitol i Göteborg. Under kvällen visades elva filmer, minglades det i foajén och delades ut pris. Viana Mikkelsen ledde evenemanget med en glädje som smittade av sig i salongen. Vi tog kontakt med Azad Larki som vann KulturUngdoms filmpris för att ställa några frågor om hans filmskapande. 

Här är motiveringen till filmpriset 2022:

"KulturUngdoms filmpris 2022 går till en filmare som trots en egen otrygg tillvaro, där han kämpat för att få stanna i Sverige, ändå uppburit kraft att skapa fantastisk filmkonst. I sitt verk berättar han hur tufft det kan vara att leva utanför samhällets skyddsnät i väntan på besked från migrationsverket. Hyllas bör också den oerhört starka skådespelarprestationen i hans film ”Nummer 11”. 

Se Azad Larkis tacktal nedan:Hej Azad och grattis till KulturUngdoms Filmpris på 10 000 kr! Hur kändes det att få priset?
Tack så mycket! Priset är kanske en av de bästa saker som har hänt mig sen jag kom till Sverige. Det är en av de första gånger som det känns att jag har vunnit nånting sen jag har kommit till Sverige.

Berätta lite om din film ”Nummer 11”.
"Nummer 11" var ett försök att ventilera alla känslor och den sorg jag hade byggt upp av de problem som jag levde med dagligen. Ibland ville jag bara gå på gatorna och skrika saker som jag ville ha sagt men det hade inte fungerat eftersom ingen hade lyssnat på mig ändå. Då var “Nummer 11” det enda sätt jag hittade att uttrycka mig.

Varför var det viktigt för dig att göra filmen?
Det finns saker som en asylsökande måste leva med som ingen svensk medborgare någonsin kommer höra talas om. Dessa går inte att beskriva bara med ord. Därför var det väldigt viktig för mig att skapa någonting som kan berätta om de saker som händer i vår stad. Saker som ingen ser eftersom alla är så upptagna med att överleva i ett system där det är lättare att blunda för de hemskheter som sker i vår omgivning än att göra något åt dem. Men jag tror “Nummer 11” kan överföra känslan ganska bra om man tar sig tid att de den.

Hur fick du idén till filmen? 
Jag tog spårvagn nummer 11 varje dag mot Bergsjön. Det var mörka tider eftersom jag inte kunde stänga av mina tankar om saker som hade hänt mig. De gick inte att smälta eftersom det var så oerhört orättvist. En dag tog jag spårvagnen åt andra hållet mot Saltholmen då slog idén mig. 

Tycker du att det finns tillräckligt med stöd till filmskapare här i regionen?
Ja. Det finns jättemycket stöd men mitt problem var att jag inte hade något personnummer och då blev det extra svårt att söka bidrag från andra ställen än K-pengar. K-pengar hade fördelen att man inte behövde personnummer.

Vad blir nästa projekt nu då? 
Jag har börjat fundera på en ny film inspirerad av en bok som heter “Vita nätter” skriven av Dostojevskij. Innan dess jobbar jag med en konstutställning som handlar om massmord av politiska fångar i Iran under 80-talet och protest-art som har gjorts under postrevolutionstider i Iran.

Ge oss några filmer som inspirerat dig och som du tycker alla bör se?
De första jag tänker på är: ”The platform”, ”The cow" (1969), ”Perfect blue”,  ”12 angry men” och så min favorit ”The Lobster”.


Info om KulturUngdoms filmpris.
KulturUngdoms filmpris delas ut till en medlem i KulturUngdom som under föregående år skapat rörlig media värd att uppmärksamma till en större publik och vars verk dessutom ger inblick i viktiga samhällsfrågor på ett nyskapande sätt. Beslut om pristagare tas gemensamt av KulturUngdoms filmkonsulenter & verksamhetsledare. Prissumman är tänkt att användas inom filmrelaterad verksamhet.

Tidigare pristagare: 
2016 - Mustaf Abdulqadir
2017 - Viana Mikkelsen
2018 - Carmen Jedrzejak
2019 - Henrik Dahlbring
2020 - Jovid Eisai
2021 - Omar Droubi

Foto (Bilder samt videomaterial): Roozbeh Behtaji, Tobias Söderman, Joen Heed Windahl

Taggar: Film