Krönika: "Alla män är inte våldtäktsmän men alla våldtäktsmän är män"
Umeå: Man döms för våldtäkt på 12-årig flicka. Solna: Två män våldtog kvinna utomhus. Skellefteå: Man anhålls misstänkt för att ha våldtagit en tonårig flicka. Ett urval av fall som rubricerats den senaste veckan.
Någonstans får det ju faktiskt vara nog. Någonstans måste det finnas ett slut. Tjejer ska inte år 2019 behöva gå med pepparsprej och ta omvägar för att komma hem på grund av rädsla eller kolla sig om flertal gånger ifall de hörde fotsteg eller om det var inbillning.
Ingen människa föds automatiskt till att våldta och beröva någons frihet, det grundar sig i något annat. Kanske är det där våldtäktskulturen kommer in. När det börjar med nedtryckande kommentarer som inte verkar vara någon större fara till att det fortsätter till den grad då kvinnan inte längre ses som en människa.
Och det handlar inte om att de största bovarna i dramat är osäkra 15-åriga killar som drar sexistiskta skämt för att “passa in”. De bidrar till kulturen de lärt sig från samhället sedan barnsben. En våldtäktskultur som det inte pratas högt om i lunchrummet, men som finns och har funnits med genom alla tider, generationer och kulturer. Det är den som är den största boven i dramat till att våldtäktsmän så omänskligt väljer att förstöra en annan människas liv – för all framtid.
Tro mig, alla killar har varit där. I skolan, på arbetsplatsen eller i omklädningsrummet. Hört någon klämma ur sig saker som att en tjej bara “duger” till att ligga. Som att det enda de kunde var att tillfredsställa sin partner. Och sorgligt som det är, lever sådant prat kvar och kommer fortsätta att göra det.
Men det är först när pratet leder till en världsbild hos pojkar om att de skulle vara mer överlägsna än tjejer, som det på riktigt börjar bli farligt. Denna bild börjar implementeras redan från sandlåde-ålder när fröknar talar om för en tjej “att pojken antagligen bara slog dig för att han inte vågar säga att han tycker om dig”. Redan då finns det ett undermedvetet tecken om att det är okej att göra lite “vad som” mot tjejer.
Om tanken kring att man kan göra lite “vad som” mot tjejer även finns bland människorna man spenderar sina dagar med, är det svårt att ha en annan världsbild om ingen säger ifrån och har en diskussion kring vad som är rätt och fel. Och när unga killar blir män och fortsätter tro att de har rätt att göra vad de vill mot en tjej, finns risken att det inte slutar bra.
Att ha föreläsningar i skolor om “att det är fel att våldta” och att man “inte ska dra sexistiska skämt” kommer inte vara någon långsiktig lösning till att tjejer är rädda för att gå hem efter en viss tid. Det är när vi killar på riktigt tar modet och börjar prata om vår roll i frågan som kulturen bland killars syn på tjejer kan ändras och ett steg i rätt riktning börjar tas.
Och tro mig, ibland är det svårt att ifrågasätta. Men det är när vi först väljer att säga ifrån som saker händer, som när vattnet precis börjar puttra. Bara genom att kolla bak i historien ser man att flera av de som hjälpt till att forma de mänskliga rättigheterna stod upp för det de tyckte var fel, trots att de visste om att risken att få kritik fanns.
Jag kommer ihåg en diskussion som pågick i min hemstad angående texten “Dom bara ljuger när dom skriker nej” som prydde baksidan av en bil som körde runt på gator bland mammor, barn och vuxna. En del tyckte att det var onödigt att man fokuserade på sådana “småsaker” och att man istället skulle prata om större problem. Men frågan är om det kanske är bäst att börja prata om det som är en närmast och fråga sig om det är rätt eller ej? Det är först då man kan gå vidare till de “större” problemen.
Förhoppningsvis kommer dagen då överfalls-kit och larm-appar inte kommer behövas. En dag kanske inte en samtyckeslag behövs vara nedskriven. En dag kanske ingen känner rädsla av att gå förbi en grupp män 00.34 på kvällen. Men just nu finns inte den garantin.
Tiden när främst tjejer talade om hur våldtäkt grundar sig i mäns beteende och fick höra “inte alla män” måste ta slut. Det är killarnas tur att ta ansvar i frågan och inse att vi har möjlighet att påverka andra män och pojkar. Så att alla tjejer en dag kan känna sig säkra och gå ut själva oavsett om solen är uppe eller nere.
För att citera en Farmen-deltagare som under en feministisk diskussion i tv-såpan sade den något självklara meningen som skulle etsa sig fast ett långt tag framöver:
“Alla män är inte våldtäktsmän men alla våldtäktsmän är män”