Web
Analytics
Skip to main content

K-vlogg #14.2 - Jenny L. Wallin


K-vlogg är KulturUngdoms gäst-vlogg. I detta avsnitt träffar vi åter igen Jenny L. Wallin, en 30-årig filmskapare från Främmestad som idag berättar om spridning och festivalvisningar för kortfilmsprojektet Kontroll, som tidigare fått K-pengar. Jenny har över tio års erfarenhet av att arbeta med film och ungdomar genom olika projekt och filmkurser. Filmen är skriven och regisserad av Jenny tillsammans med Mattias Thernström Florin och Marcus Thernström Florin. 

Hej Jenny! Berätta lite kort om dig och ditt filmande.
Jag strävar efter att arbeta med normkreativitet i mina berättelser och har ett särskilt intresse för samhälls- och värdegrundsfrågor, jag vill dela med sig av mina erfarenheter för att uppmuntra och inspirera barn och ungdomar till eget skapande. Jag har producerat, skrivit och regisserat kortfilmer som visats och uppmärksammats på festivaler både i Sverige och utomlands. Med kortfilmen ”Existens” vann jag pris som bästa kvinnliga filmskapare på Los Angeles Independent Film Festival Awards hösten 2017. Jag har varit med och utvecklat ungdomslägret Filmkollo, Sveriges största sommarkollo med utbildning inom filmproduktion. 

Hur har du lyckats finansiera filmen Kontroll som du berättar om i kommande Vloggar?
Projektet har haft en mycket liten budget där alla i teamet och alla skådespelare har gått in med sin tid i projektet. Vi har även fått stöttning av andra personer, företag och postproduktionsbolag som bidragit med sin kompetens och tid. Förutom detta så sökte vi och fick ett generöst stöd K-pengar från Kulturungdom.

Har du några tips till unga filmare hur en kan få ut sin film på festivaler utomlands?
När det gäller kortfilm så har jag lärt mig att försöka hålla det kort. Bara för att en film får ha en maxlängd på 15 minuter för att visas på exempelvis Frame Filmfestival, så betyder det inte att filmen måste vara så lång. En film blir inte bättre för att den är längre! När det gäller kortfilm så handlar det om att hitta en berättelse som passar för det korta formatet. Man ska inte göra en långfilm på kort tid! Less is more! När det kommer till filmfestivaler både i Sverige och utomlands så är konkurrensen hård. Som festivalprogrammerare är det lättare att programlägga en 5 minuters film än en 15 minuters film.

Nämn tre filmer som inspirerat dig och som vi inte får missa att se.
The lord of the rings, Forest Gump, Schindlers list.

Vad har hänt med filmen sedan den blev klar? Hur har filmen bemöts av publiken? Har den kommit med på några festivaler?
Främst har vi visat filmen för olika grupper med filmintresserade ungdomar där vi har pratat om arbetet med filmen och det speciella konceptet. Men ”Kontroll” har även haft en liten festivalturné och på en festival vann vår huvudrollsinnehavare Amanda Krüger ett hederspris för bästa skådespelare.

Vad händer nu då? Vad är nästa filmprojekt för dig?
Jag arbetar nu med att utveckla en kortfilmsserie om Sverige under andra världskriget tillsammans med filmskaparna Marcus Thernström Florin och Mattias Thernström Florin (tillsammans gjorde vi ”Kontroll”). Målgruppen för filmerna är skolelever på högstadie- och gymnasienivå. Under projektnamnet ”Svenska närbilder” presenterar vi en serie av sju kortfilmer (en film för varje krigsår) där vi riktar blicken mot den svenska beredskapstiden 1939–1945. Genren är fiktion, men samtliga filmer kommer att bygga på verkliga händelser och minnen från tiden. Genom kortfilmsformatet skildrar vi en tid i svensk historia som på många sätt har kommit att forma det samhälle vi lever i idag. Med ett särskilt intresse för personliga berättelser, och för de erfarenheter och perspektiv som inte tidigare gestaltats, skapar vi en serie av korta filmer som breddar och nyanserar en etablerad historieskrivning och som ger nya ingångar till vårt gemensamma förflutna.
Det är det största och mest ambitiösa projektet jag arbetat med hittills! :)


Är du själv intresserad av att spela in en K-vlogg?
Är du en redan etablerad vloggare eller är du helt grön men intresserad av att prova? Alla är välkomna att söka. Vi har två varianter av K-vloggar som vi också arvoderar med en symbolisk summa. Antingen gör du en vlogg på temat korsa gränser/ följa stigar och väljer själv att tolka temat helt fritt eller så kan du välja att gör en vlogg som fångar arbetet med det kulturprojekt som du för tillfället håller på med.

Uppdraget riktar sig till dig som är mellan 13-30 och bor och verkar i Västra Götaland. Sök via mail till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.. Skriv en kort text om dig själv och om vad du skulle berätta om, om du fick chansen.

Musik: Bottlecap - Cannot See

Taggar: K-vlogg, Film