Web
Analytics

KulturUngdom ställer inte in - vi ställer om

Kära medlemmar, vi hoppas ni mår okej under rådande omständigheter och vill i denna text berätta om vilka följder konsekvenserna av smittoläget får för KulturUngdom och vad vi gör för att visa respekt för samhällets behov av minskad smittspridning. Vi följer noga utvecklingen under våren och formar våra planer därefter.

Vårt syfte är att ställa om snarare än att ställa in och följer de direktiv som finns tillgängliga. Många evenemang ställs in runt omkring oss, och även vi blir tvingade till att boka om och boka av. KulturUngdom vill dock, så gott vi kan, peppa unga kulturutövare att hitta andra uppfinningsrika vägar att stötta, de arrangörer vi har samarbete med.

Vi följer den information som gått ut från Västra Götalands regionen till samarbetspartners och projektägare med stöd från kulturnämnden med anledning av coronavirusinfektion covid-19. Finns att läsa här.

När det gäller KulturUngdoms verksamhet generellt har vi kommit fram till detta:
Vi ställer in eller styr om fysiska, publika och offentliga arrangemang fram till 1 juni. Imagine riksfinal är inställd, beslut från högre ort. Våra inställda arrangemang kan istället bli digitala om möjligt eller flyttas fram till senare datum.

Vi ska låta de personer som vi gått in i avtal med att behålla sina gage även om inte arrangemanget blir av. Om möjligt kan uppdraget göras om, men beslut tas av varje ansvarig person. Vi arbetar för att tillhandahåller tekniska möjligheter att genom plattformar publicera konstuttryck , genom t.ex. Instagram live, Facebook live, Google Hangouts, Youtube Live, Skype m.m.

Det finns arrangörer som går på knäna just nu. Vi vill stödja dessa aktörer. Vi ber också er medlemmar att höra av er med frågor om vilket behov som finns för er just nu och vad KulturUngdom kan göra för att hjälpa till. Kontakta någon av våra konsulenter eller projektledare längst ner på sidan om du behöver svar på fler frågor eller vill bolla olika idéer mer specifikt utifrån våra olika konstformer och projekt.

När det gäller K-pengar gäller följande:
Vi beslutar att det är okej att skjuta fram ett k-pengaarrangemang
Det är också okej att ställa in sitt arrangemang

Redan förbrukade kostnader kommer inte begäras tillbaka
Ej använda pengar betalas tillbaks. Kontakt ska tas med handläggare för att klargöra om /hur det ska ske.

Mer info om hur vi hanterar K-pengar och svar på frågor hittas här: K-pengar vs Corona

Vi vill framför allt peppa alla i alla konstformer att hitta kreativa lösningar för att genomföra sina arrangemang digitalt och räknar digitala arrangemang som offentliga arrangemang tills vidare. 

Vi beviljar k-pengar som vanligt men vi vill att ni gör en riskanalys av ert arrangemang utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer för mindre arrangemang, i skrivande stund (18 mars 2020) 500 personer, samt rekommenderar att ha en plan B, plan för omställning etc. Länk till informationen från FHM.  


Information om evenemang som påverkas inom specifika projekt/konstformer 

Musik
Kulturungdoms musikkonsulent Robin Havbring Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. ser över vad som behöver styras om och har kontakt med de festivaler, arrangörer och liknande vi samarbetar med. Det mesta kommer med största sannolikhet skjutas på och saker kommer säkert behövas ställas in. Vi flyttar då om pengar i vår budget för att kunna stötta på andra håll än planerat.

Robin finns redo för alla typer av alternativ och tar gärna emot idéer och bollar med våra medlemmar.

Scenkonst
KulturUngdoms scenkonstkonsulent Matilda Klamas kommer att fortsätta att plocka upp behov för medlemmar inom scenkonstfältet men med mer karantän-style och fokusera på kartläggning.
Kontakta Matilda på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Avtryck
Avtryck ställer om och arrangerar ett residens som kan ske hemifrån och online. Sista dag för ansökan 14 april.
Open call: Residens hemma 18 april - 9 maj. - Anmäl dig här

Kontakta oss gärna på Avtryck för frågor eller för att spåna ideér. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Text
Bevakningen av Landsbygdsriksdagen stryks just nu då hela riksdagen är framflyttad till april 2021. Men annars flyter det på som vanligt! Månadens poeter och våra krönikörer kommer att publiceras enligt planen.

Kontakta vår textkonsulent Sara Östebro på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för att boka in tid om en behöver hjälp med lite vad som, att tänka om kring planerade aktiviteter, om nya idéer har dykt upp i och med krisen eller om en vill bolla lösningar för hur en kan göra sin boklansering digital. 

Konst och slöjd
För de mindre arrangemangen kommer vi i första hand omforma och hitta en digital lösning, för de större med internationella/nationella gäster kommer vi eventuellt behöva ställa in (gäller i så fall juni & juli) eller flytta fram. Men vi avvaktar utvecklingen.

Vår konst och slöjdkonsulent Elin Åström Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. kommer bland annat att sammanställa en lista med konsttips i karantäntider samt bjuda in till enskilt skapande, göra intervjuer och lyfta K-pengaprojekt & medlemmar. Vill du skapa konst som kommentrerar kring det som händer just nu, har du ett virkat virus i gömmorna eller vill du passa på att visa världen ditt hantverk-in-progress? Kontakta Elin

Film
Just inspelningen av film berörs än så länge något mindre än själva visningstillfällena. Därför tillåter vi nu tills vidare att digital visning är fullgott för att K-pengars kriterier ska vara uppnådda och för att rapport ska godkännas.  Vi fortsätter med K-vloggen och våra filmkonsulenter Joen Windahl Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. och Erik Lundin Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. finns tillgängliga får frågor och funderingar.

Filmplats
På Filmplats hemsida www.filmplats.se finner du de senaste nyheterna om vad som gäller på respektive Filmplats. Stanna hemma om du känner dig sjuk/förkyld!  Nya tider för workshops kommer inom kort på hemsidan!

UKM
UKM Regionfestival flyttas fram till hösten och datum presenteras senare i vår. Lokala festivaler kan eventuellt genomföras som planerat, och då med en tillräckligt god åtgärdsplan utifrån Folkhälsomyndighetens riskbedömning. Detta görs i dialog med regional samordning och lokal samordning från aktuell kommun. De lokala UKM-festivalerna beslutar själva om de genomförs i vår, ställer in eller flyttas till i höst. I dagsläget är det inte klart vilken festival som gör vad. Nya inbjudningar kommer skickas ut till regionfestivalens VIP-program och mässtorg. Vid frågor och synpunkter kontakta Malin Hadarsson Bodin Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Imagine Västra Götaland
Regionfinalen den 4 april på Folkets Hus i Uddevalla - Ställs in
Riksfinalen i Gävle den 20-24 maj - Ställs in

I nuläget oklart att just dessa evenemang kommer att genomföras senare i samma form men vi arbetar på andra lösningar och evenemang för våra deltagare till hösten istället. Imagine västa Götalands projektledare Karl Robb Kaardal håller kontakt med berörda deltagare och finns att nå på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för svar på frågor eller om någon har idéer för Imagine.

Vid övriga frågor eller funderingar kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Stay calm - and wash your hands.