Web
Analytics
Skip to main content

Träffa vår styrelseledamot Emmelie

Vi har fått en ny styrelse för KulturUngdom, med en blandning av tidigare och nykomna ledamöter. Styrelsen består av kulturengagerade människor, de flesta under 30 år, som vill utveckla och föra KulturUngdom framåt.

Idag får ni läsa en intervju med Emmelie Mohlin Z som går in på sitt andra år som ordförande för KulturUngdom.


Namn: Emmelie Mohlin Z

Ålder: 37

Roll i styrelsen: Ordförande

Sysselsättning: Jobbar


Intressen: Konstnärligt skapande som sträcker sig brett från att skapa i ord, med pensel eller sytråd och stundom även ta ton. Älskar att vandra ute i skogen samt att odla och driva upp grödor.


Hej Emmelie! Berätta gärna lite om dig själv.
Hej där! Efter att ha varit bosatt i Göteborg i över tio är så har jag nu flyttat ut på landet utanför Kungälv. Det var just det rika kulturlivet som tog mig från Tibro till Göteborg en gång i tiden. Min hunger efter att kunna gå på utställningar och museer när helst jag kände för det. Samt det rika musiklivet som Göteborg bjöd på lockade mig. Och som jag har njutit av att bo i detta bubblande kulturnav. Så många underbara konserter jag fått uppleva i både stor och liten skala på så många bra spelställen. Många fantastiskt bra teaterpjäser jag sett, med suveräna friteatergrupper, men även på de regionala scenerna. Ljuv poesi har mött mina öron. Jag har spunnit som en lycksalig katt inombords över all underbar vitaliserande kultur mina sinnen fått insupa. Jag har även sedan tonåren själv varit med och producerat kulturevent i olika kulturföreningar. Där genom iklätt mig rollen som arrangör och producent som varit med bakomkulisserna när tillställningar av olika slag förts fram. Där utöver har jag mitt eget skapande som fräst yttrat sig i bild och text.

Du går in på ditt andra år som ordförande för KulturUngdoms styrelse. Hur har arbetet varit hittills?
Det har varit en spännande, lärorik och mycket givande tid. Jag är nu inne på mitt åttonde år i styrelsen. Och under dessa år har jag arbetat för att göra vårt styrelsearbete både lustfyllt och ”enkelt”. Detta exempelvis genom att ta fram tydlig styrdokument och arbetsbeskrivningar på vad det faktiskt innebär att sitta med i denna härliga förenings styrelse.  Min ambition är att det ska vara lätt för nya styrelseledamöter att komma in i sin roll.  Det är viktigt för mig att det ska känns lättillgängligt och inte skrämmande att ta på sig uppdraget att vara ledamot i KulturUngdoms styrelse. Jag minns själv hur det var när jag som tonåring tänkte på begreppet STYRELSE, det kändes stort och lite svåröverblickbart. Något som hade med gubbar i kostym att göra, dessa gubbar satt och fattade stora beslut och var viktiga. Vi är med viktiga och fattar beslut men i KulturUngdoms styrelse känner jag att det är högt i tak och fullt av möjligheter.

Hur kom du i kontakt med Kulturungdom för första gången och hur kommer det sig att du blev invald i styrelsen?
Jo, jag var tidigare med och drev en förening som heter Ladyfest. Där kom jag i kontakt med Stina Nilss som var med och startade Ladyfest i Göteborg. Stina jobbade då som konsulent på KulturUngdom. När Sina beskrev KulturUngdom och vad föreningen jobbade för, tyckte att det verkade vara en så härlig arbetsplats. I linje med det jag ville jobba med, unga och kultur.

När jag studerade på Kulturverkstan i Göteborg och det var dags att söka praktikplats så fick jag äran att göra min praktik på KulturUngdom. Andra året som student på Kulturverkstan gjorde jag min praktik på Frilagert, ett kulturhus i Göteborg som likt KulturUngdom har unga mellan 13 och 30 som primär målgrupp. Det var när jag var med och hjälpte till på en delfinal i det som då hette Musik Direkt (nu Imagine) som jag började prata med KulturUngdoms då nytillsatta verksamhetsledare Inger. Inger frågade mig om hon fick nominera mig till styrelsen. Så på den vägen är det.

Vad är det roligaste med att vara med i styrelsen? Är det några frågor som du brinner extra mycket för?
Jag ser så mycket fram emot att få bekanta mig med de tre nya ledamöterna vi har i årets styrelse. Är nyfiken på att höra mer om alla deras erfarenheter och kunskaper inom kultursfären, det ska bli himla roligt. Sen längtar jag även efter att få ta del av några av alla de fantastiska event som sker under KulturUngdoms flagg. Att få vara med ute på fältet är både roligt och viktigt för mig. Jag har en förkärlek för struktur och tydlighet, så det ska bli roligt att få fortsätta att dyka ner i det organisatoriska i verksamheten.

Men viktigaste frågan för mig som jag brinner extra mycket för är
att få vara med och skapa plats och möjligheter för unga att utöva sina konstnärliga uttryck, göra sina röster hörda. Att det är ”av och med unga” som är vår paroll i denna förening. Att ha en god struktur och gott flöde i det organisatoriska i verksamheten är en viktig grogrund för att vi ska kunna lägga vår störta kraft på just det.

Har du några tips till andra unga personer som gärna vill göra egna kulturprojekt och inte vet vart de ska vända sig för tips och stöd?
Ja, ta kontakt med någon av våra fantastiska konsulenter på KulturUngdom, så kan de hjälpa er att lotsa er rätt. De sitter med så mycket kunskap och kontakter och jobbar för att ge er det bästa stödet så att ni kan sätta igång med ert kulturprojekt. Kanske kan det vara genom att söka K-peng hos oss och få finansiellt stöd! Det finns även den del utrustning att låna hos oss.

Kolla även upp vad det finns för stöd att få på din hemkommun. Finns det någon kultursamordnare som kan hjälpa er vidare eller andra personer som jobbar inom kulturområdet som kan ge er tips! Framföra allt ha modet att våga visionerna, planera och ge era drömmar vingar!

Taggar: Styrelsen