Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet - Victor Jakobsson

Vi är glada över att kunna ge poesin en trygg hemvist här på KulturUngdom. Den här våren har vi fyra poeter som kommer att bjuda på ordkonst, och först ut är ingen mindre än Victor Jakobsson. Imorgon publicerar vi Victors första dikt, men vi mjukstartar redan idag med en presentation av februari månads poet. Vi överlåter ordet till Victor:


Vem är du?
Victor Jakobsson är mitt namn, vem jag är håller jag ständigt på att luska ut, ständigt intuitivt på jakt efter fler ledtrådar. Jag är född och uppvuxen i Örebro, min familj finns där. Brottas med att definiera mej kortfattat under titlar eller pågående relevanser i mitt liv, men jag strävar nog ständigt efter att göra det jag vill göra.

Vad betyder poesin och skrivande för dig?
skrivandet. är. allt. och alltid. igång.
sen jag insåg att jag inte alltid är så bra på att formulera mej i tal, har jag börjat göra det i huvudet istället. Och därifrån övergick det till skrivande, tror jag. Orden, och pusslandet av dom har blivit en värld där jag har all plats som min hjärna rymmer för uttryck av alla behov; funderingar, smärta, samhällskritik, lycka, sorg, bearbetande, hyllning, klagan med mera...

Rim är ganska vanligt och ofta leker jag med ord. Vänder på dom eller byter ut bokstäver för att på något sätt kommentera eller leka med betydelsen, vilket gör det väldigt roligt och humoristiskt. Men det finns lika ofta en ganska tung insikt bortom det skojiga. En sorts glad, fin fasad, men det är mögel i huset och brinner i källaren. Ibland känns det som att jag enbart tänker i denna sorts ordlekar, med meningar och ord och deras betydelser.

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Väldigt blandat, tror jag, det enda ordet som det hela gemensamt kommer landa under är nog "livet", hehe.

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
Åh, direkt tänker jag på Ann Jäderlund, Eva-stina Byggmästar, två nyfunna, otroligt värdefulla namn. Emil Jensen och Daniel Boyacioglu. Jag har också väldigt stora källor till textförfattare inom musik, kanske främst hiphopen också, där Zacke är en av de första som dyker upp (speciellt med Fattigkussen) tillsammans med den självklaraste Jason Diakité, Timbuktu. Dorothy Parker och Phil Elverum är jättevärda att nämna också.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
jag har ett instagram-konto för mitt skapande (som skrivande är en stor del av) , men där finns nog inte så mycket text egentligen, i alla fall inte just nu eller än, men det förekommer lite åtminstone på @kenne.diss.

Men jag är också alldeles snart klar med 48 unika exemplar av en handgjord, handskriven textsamling på 20 sidor med sparsamt ordade texter. Om någon skulle vara intresserad så hojta på bara, kanske till min mejl vettja: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.


Victor Jakobsson första dikt publiceras torsdag 6 februari Håll utkik!

Taggar: Poesi