Web
Analytics
Skip to main content

Ett enklare liv

Jag bytte rum för ett och ett halvt år sedan. I samband med det rensade jag ur mitt gamla rum som hade samlat på sig prylar, kläder, tidningar och skolböcker under hela min barndom. Aldrig förut hade jag gjort en sådan utrensning. Jag valde noggrant vad som skulle följa med till mitt nya rum. Nu efter ett inte ens två år i det här rummet, så är det för mycket saker igen. Olika lådor fyllda med onödiga prylar som jag inte vet var jag ska ha, garderoben är både full och utspridd över alla ytor i rummet och byråer med högar av böcker, smink och bilder utspridda över dem. Jag kanske trodde, innan jag köpte dessa saker som jag har fyllt mitt rum med, att de skulle göra mig mer lycklig. Mina saker, och även min mobil som är fylld med det som jag tänker är “inspiration”, blir som ett täcke av stress över annat jag behöver göra.

Jag kämpar som många andra med stress i vardagen. Ofta tänker jag att den stressen är en del av mitt liv, som är där för att jag går i skolan, jobbar, är ung och kämpar med vara mig själv trots normer och krav från samhället. Att det är en helt rimlig stress jag bär på. Vid mer eftertanke har jag kommit på att det inte är att-göra-listan i sig som får mig att bli stressad. Det är när jag åker till skolan och kollar på min mobil som är full med olika intryck i alla sociala medier, sedan kommer hem, går in i mitt rum och ser saker överallt. Överflödet av prylar, kläder och intryck gör mig inte lyckligare, utan det motsatta. Jag vill inte ha det så. Jag ska kunna leva ett liv där jag är sysselsatt, får lära mig nya saker och utvecklas, tjäna pengar och umgås med människor jag tycker om, utan att vara stressad över allt det yttre.

I dokumentären The Minimalists förklarar Joshua Fields Millburn och Ryan Nicodemus, som lever en minimalistisk livsstil, att minimalism handlar om att leva med mindre och därmed uppskatta det du har mer. Via bland annat reklam och reor blir vi manipulerade till att tro att vi BEHÖVER saker som vi faktiskt inte behöver. Trender säger att du ska ändra stil vid varje årstid. Att de jeans du köpte i våras är omoderna till hösten, så du måste köpa nya. Vi jagar efter mer prylar, mer kläder. Vi fyller våra onödigt stora hem med saker och tänker att det ska göra oss lyckligare. Vårt “habegär” ökar och vi kommer längre och längre ifrån lyckan. Minimalism är inte lika med ett kalt vitt hus utan personlighet, att aldrig spendera pengar, att ha samma kläder på sig varje dag och inte heller lycka. Huvudregeln är att allt du äger ska tillföra något i ditt liv. Vanor och relationer som inte tillför något i ditt liv ska inte heller vara där. När ditt liv har mer tomma ytor både i huvudet och i ditt hem, ser du tydligare vad som betyder något för dig, vad du vill lägga dina pengar, din tid och din energi på. Det är mer miljövänligt, minskar stress och gör dig kanske lite mer lycklig. Min spontana tanke i början av dokumentären var hur jag ska kunna få utlopp för mitt klädintresse. Vid mer eftertanke insåg jag att jag egentligen inte använder så många av mina plagg i min garderob, och att jag hade klarat mig mer än bra med bara en tredjedel av dem.

Jag hade kunnat ta mig an minimalism som ett nyårslöfte inför 2019, men eftersom att jag känner mig själv så kommer inte något nyårslöfte hålla. Jag vill istället ha minimalismen i åtanke för att kunna göra små förändringar i mitt liv varje dag. Kanske kan jag någon gång äga få saker och plagg, men känna att jag har allt jag behöver. Redan efter att ha tänkt på detta i några dagar så har jag insett att det finns så mycket saker jag hellre lägger pengar på än plagg som jag kommer tröttna på om ett halvår. Nu är mina inköp nästan tvångsmässiga,
för att jag som många andra blir manipulerad av reklam och känner press att ha en snygg klädstil och ett fint rum att visa upp.
Jag vill uppskatta det jag äger mer, ha mer tomma ytor i både mitt rum och mitt huvud. Jag vill inte vara stressad över att vara “trendig” och lägga tid och energi på det. När många av dessa saker inte betyder något eller ger mig något ändå. Minimalism - mindre saker, mindre stress, mer utrymme i tankar och hem, mer uppskattning till det du har. Ett enklare liv.

Relaterade artiklar

Hittar inga matchande taggar