Web
Analytics
Skip to main content

Krönika: Brister bara du kan se

Skönhet kan definieras på olika sätt. Där skönhet är en sak för mig, en helt annan sak för dig. Där jag finner dig vacker, och du bara finner brister. Och det handlar inte bara om hur andra betraktar en, utan hur en betraktar sig själv. Vi har vuxit upp i ett samhälle där skönhet varit så tydligt i sig. Det var en viss typ av norm, en viss typ av aura som speglade det man fann vackert. Där modellerna såg ut på ett särskilt sätt och det var den typiska smala, blonda tjejen man såg på omslagen. Men i dagsläget är modellerna så omfattande, i alla färger och former. Där de får med olika typer av etniciteter och ansikten. Och här pratar vi bara om modeller.

I verkligheten då? Det känns som att alla vi det här laget känner till innebörden av self-care, self-acceptance och self-love. Det kan se lite olika ut beroende på sammanhang, men oftast handlar det om att utvecklas som person. Där man inte håller sitt utseende som ett hinder. Vilket, tro mig, är enklare sagt än gjort. Hur mycket man än läser om det och intalar sig det, så hjälper det inte med det faktum att det är något man måste lära sig. En lärdom här i livet är att du är den enda rösten som ska spela roll. Det du vill göra, gör det och det du vill säga, säg det. Se till att det är en röst som faktiskt blir hörd. Det händer ofta att man är självkritisk och glömmer att vara snäll mot sig själv. Ser du ditt eget värde, och värderar dig själv högt, så kommer ingen tveka. Tveka inte på dig själv, för det märks av. Självförtroende märks av. Känsla och energi märks av. Vad är det du vill att folk ska känna kring dig? Din osäkerhet? Eller din självsäkerhet?

Gränser sätts inte av sig själva. Du måste veta ditt värde, du måste veta vad du accepterar för beteende, du måste sätta den gränsen. Oberoende av vem det är, det handlar om dig. Allt ska du inte kunna utantill utan du lär dig, men det är nyttigt att ha med sig att förr eller senare kommer någon testa dina gränser. Så var sätter du dem? På deras bekostnad eller din?

Man måste acceptera sig själv. Med alla brister man än må ha. Men det är en nyttig sak att ha med sig i livet. Skönhet är en sak som tolkas annorlunda, och ett bevis på det är konst. Inte tycker du att all konst du ser är fin? Några faller dig i smaken, andra inte. Det gäller samma med skönhet. Där en målning inte väcker känslor hos dig, men gör det hos en annan betraktare. Konst är estetiskt. Så vem säger att du inte är din alldeles egna tavla? En unikt skapad, med skönhet inte alla kan se.

Ångest kan börja med en tanke men också bli en begränsning. Man kan ha ångest över en viss sak, flera saker eller helt enkelt bara ångest i sig. Det kan handla om hur man betett sig, val man gjort, misstag man inte kan sluta älta med mera. Det kan även handla om utseendet. Där en kroppsdel inte ligger rätt till i dina ögon. Ärr du inte blir av med. Genetiskt arv. Där några kilo mindre hade framhävt en mer eller att det som framhävs inte är i din smak. Det du har är unikt, det du är är unikt. Det finns många som kan berätta samma sak. Men tills du själv inte tror på det så gör det dig ingen nytta. Du måste inse det, du måste tro på det, du måste göra det till din sanning.

Det är ens egen uppfattning av sig själv som gör att man känner på ett visst sätt. Det man själv är osäker över, är det nog någon annan som gillar. Det man kritiserar sig själv över, det avgudar någon annan. Letar man efter fel så hittar man bara fel. Fixerar man sig kring något så är det allt man ser.

Hur du ser ut kan du inte förneka, men du ska inte låta det begränsa dig. Du kanske passar in i normen vacker, eller så gör du inte det. Men vem har sagt att normer är för att stanna? Och vem har sagt att normer inte är till för att brytas? Du är egen, av ditt slag. Bete dig utefter det. Låt det stärka dig som person. Och skäms inte över hur du ser ut. Uppmanas du av andra att korrigera utseendet är det inte rätt väg. Den väg du själv väljer, är den vägen du bör ta. Låt ingen annan projicera sin osäkerhet på dig. Låt ingen annan tala om för dig att du inte är vacker. För du är vacker på ditt eget sätt. Du behöver inte se ut som vilken annan tjej eller kille som helst. Du ser ut som dig. Du är du. Och i mina ögon, skulle jag inte vilja ändra något på dig. Och varför skulle du?


Sahar Jorat

Då - Vilsen och missförstådd liten flicka

Nu - Hittar min egen väg som en ung tjej

Sen - Igenkänd kvinna för det jag haft att ge och säga

Motto: Life won’t give you more than you can handleTaggar: Krönika