Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet - Hanna Axelsson

Nu kliver vi in i december och då behöver vi värmande dikter! Nu välkomnar vi en ny poet. Vi säger hej till Hanna Axelsson. Publiceringarna kommer som vanligt på torsdagar, men först ut - en presentation. 

Hanna Axelsson är 22 år, boksamlare, alltför långsam läsare, queer, opålitlig tidningsredaktör, familjemedlem, vän och pluggar just nu en master i litteraturvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Vad betyder poesin och skrivandet för dig?
I mina dikter finns ett diktjag, och hen är inte Hanna. Visst kan det finnas stoft av mig, men kärnan är en fiktion. Skriver poesi med inställningen att min dikt ska ha en ”handling” (ett budskap, en situation, en känsla fundering, eller en erfarenhet) som gestaltas, och sen försöker jag säga det så oväntat och vackert som jag kan. Försöker kort sagt undvika de två extremerna platthet och obegriplighet som jag ofta upplever att poesin pendlar mellan. Att skriva poesi, är för mig, mer en fråga om att komponera något på ett (förhoppningsvis) tankeväckande, vackert eller intressant sätt, än att jag skriver om mig själv eller om något privat. Att skriva är för mig att leka och att bygga, det gör mig glad. Även när jag rör mig omkring lite mörka ämnen.

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Kampen mot ens egen skörhet, hbtq+, erotisk makt, ateism, miljö / natur, dystopi och ett dominant diktjag är element jag tenderar att röra mig runt i min poesi.

Vilka poeter, förutom du själv, vill du tipsa oss om? 
Anna Margolin, 1930-tals poet som var verksam i New York. Hon skrev (i alla fall som hon översatts till svenska i volymen Detta är natten) enligt mig oerhört bra. På svenska gillar jag Rut Hillarps diktsamlingar och sen såklart även klassiker som Pär Lagerkvist, Edith Södergran och Karin Boye.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Med en vän driver jag Tidskriften Kanaanexpressen (döpt efter en modernistisk roman av Hagar Olsson). Ligger just nu lite i träda på obestämd tid. Men kolla ändå gärna in Kanaanexpressen på Facebook och Instagram. Man kan ju alltid roa sig med att vara först att se oss återkomma!

Sen får man även gärna följa min bokinstagram @aswedishbookstagram, där man sporadiskt hittar bokrecensioner och tips från mig.

Min poesi finns för tillfället bara här på KulturUngdom, och det är med stor tacksamhet och mycket nöje ni nu under de följande veckorna kommer få några smakprov.


Välkommen att läsa Hannas första dikt som publiceras imorgon! 

Taggar: Poesi