Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet – Ebba Ewaldh

"Ni kommer läsa mig ocensurerat; om traumaresponsivitet, min obändliga längtan efter att älska helkroppsligt och tusenhjärtat & om kraften som krävs för att häva sig ur avgrunder." Oktober månads poet är här – välkommen Ebba Ewaldh!

Vi är inne i en ny månad och med det lämnar vi över stafettpinnen till Ebba Ewaldh. Ebba kommer att lotsa oss igenom hela oktober med sina dikter från och med imorgon, men innan dess bjuder poeten på en presentation om hjärtat bakom orden. 


Vem är du?

En svårmodig ordkonnässör med faiblesse för de variabler av människan som vågar röra sig genom emotionalitet, mörker och oförfalskad kommunikation. Normbrytare en masse. Det som är väsentligt för mig är hur jag förverkligar & reproducerar mina intersektionella värderingar & hur att spegla dem i och genom andra; och de i mig. Jag är någon som vränger ord ut & in för att det går, och för att det är nödvändigt att bräcka barriärer och normer som omger hur kreativitet och skapande går till. Jag fyllde just 29 och bor tillsammans med 3 hundar och en katt i en bostad med många växter och desto fler tavlor placerade snett.

Vad betyder poesin och skrivande för dig?
Det är en katalysator för det som annars förvaltas i min inre ekokammare; det är inte bara ett sätt att uttrycka mig utan också exponera rädslor, farhågor, styrkor, olika typer av längtan & idealiseringar. Det är ett sätt att göra världen mer begriplig. För mig är det helt avgörande för att kunna må rekorderligt att uttrycka mig genom skrivande; det är nämligen mitt sätt att göra mig själv och världen mer begriplig eller förståelig. Det är, inte bara, men även, ordens förlossning från min fantasi, att bära dem för länge ger hjärnlossning.

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Bråkdelar ur liv. Ni kommer få ta del av min relation till världen & våldet i den. Tolkningar av hur det är att navigera genom något som är fyllt av dualism. Ni kommer läsa mig ocensurerat; om traumaresponsivitet, min obändliga längtan efter att älska helkroppsligt och tusenhjärtat & om kraften som krävs för att häva sig ur avgrunder.

Vilka poeter, förutom du själv, vill du tipsa oss om?
Athena Farrokhzad, Judith Kiros, Adrienne Rich, Dan Andersson, Gustaf Fröding, Märta Beata Bång, Nils Bolander, Karin Boye.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
På min instagram, @avgrundsdjup, skriver jag en hel del dikter - men jag har ingen hemsida. Än. Jag slammar en del, sporadiskt och hemskt gärna på de väldigt små och intima scenerna.

 

Taggar: Poesi