Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet - Alice Nyberg

Våren är äntligen här och vi är exalterade över att presentera april månadens poet, Alice Nyberg! Alice kommer från en liten bruksort i Dalsland men bor nu i Göteborg och studerar kreativt skrivande på distans. Alice är en kreativ själ som ägnar sig åt konst och text. Vi är så glada över att ha Alice som månadens poet och ser fram emot att läsa hennes texter. Publiceringarna kommer som vanligt på torsdagar, men först ut - en presentation.

Vem är du?
Jag heter Alice och kommer från en liten bruksort i Dalsland. Nu bor jag i Göteborg i en alldeles för trång lägenhet tillsammans med min sambo. De senaste åren har jag sysslat med både konst och text. Det tycker jag är roligt. Jag jobbar på ett café och studerar kreativt skrivande på distans. Jag gillar långa bad och romantiska komedier. Just nu läser jag Knausgårds Min kamp och har precis börjat kolla på senaste säsongen av Love is Blind. 

Vad betyder poesin och skrivandet för dig?
Litteraturen har alltid haft en stor närvaro i mitt liv. Poesi ser jag som en kravlös form där det inte riktigt finns ett regelverk. Där du kan vara den allra renaste formen av ditt skrivande jag. Jag läser nog egentligen mer romaner än poesi. De flesta dikter jag skriver är skrivna i anteckningsappen i min telefon, inte helt sällan när jag åker buss. 

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Oj, jag vet nog inte ens själv. Fragmentariska känslor ur min vardag kanske? Jag tror inte att jag har något riktigt tema. 

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
Jag gillar Märta Tikkanen och Yahya Hassan. Den första poeten jag fastnade för var Sylvia Plath. Nu har jag inte läst något av henne på väldigt länge, men hon drabbade mig som ett slag i magen som ung. Jag läste för ett par år sedan en kort bok av Marguerite Duras som heter Moderato cantabile. Den skulle jag kalla för poesi. Det är en bok som blivit viktig för mig. Jag kan inte förklara varför, men texten satte verkligen sina spår.

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Nja, jag har en instagram som jag uppdaterar sporadiskt med bilder från pågående projekt. Men oftast har jag mest dåligt samvete över att jag glömmer bort uppdatera den. Där kan man hur som helst se lite av mina illustrationer och skulpturala projekt. Ambitionen är att också lägga upp lite textsnuttar men jag har inte riktigt kommit till skott med det än. Alicesgrejer heter jag där.


Imorgon torsdag publiceras Alice första dikt, välkommen tillbaka då!

Taggar: Poesi