Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet - Julia Sikström

Det är november och dags för denna månadens poet att presentera sig. Möt Julia som skriver om allt mellan förlorad gudstro och obesvarad kärlek.

Vem är du?
Hej! Jag heter Julia, pronomen hon/henne, och är 25 år från den lilla staden Vänersborg. Jag har skrivit texter i över ett decennium men aldrig riktigt delat med mig av texterna för en större publik tidigare. Jag bor själv och pluggar digitala medier på Högskolan Väst, vilket är så roligt. Jag passar min bästa kompis tillika grannes hund och sjunger med vänner på fritiden. Jag växte upp som ett Jehovas vittne men lämnade vid 19 års ålder vilket resulterade i att jag blev utesluten från församlingen, något som blivit ett centralt tema i mina texter. 

Vad betyder poesin och skrivandet för dig?
Poesi har alltid fungerat som ett utlopp för mig, ett sätt att förstå mina egna känslor, tankar och världen runt omkring mig. Jag minns när jag för första gången läste en regelrätt dikt, jag var 12 år och dottern i en familj från en närliggande församling visade mig hemsidan poeter.se. En av hennes nära vänner brukade lägga upp texter där under pseudonym. Dikten heter: Isbjörnar kan flyga, på riktigt och finns fortfarande att läsa på hemsidan. Jag minns att jag blev helt perplex av upplevelsen och samma kväll skrev jag min första dikt. 

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan?
Mina dikter handlar oftast om förlorad gudatro, obesvarad kärlek och att känna sig hopplös och ensam. 

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om?
Karin Boye, Tage Danielsson och Sylvia Plath

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Jag lägger fortfarande ut mina dikter på hemsidan poeter.se ibland och där heter jag Julia Sixten. Ni kan även följa mig på instagram där jag heter @rakt_fram_inte_runt_om

Taggar: Poesi, Text