Web
Analytics
Skip to main content

Månadens poet - Smilla Axelsson

Vi är glada över att kunna ge poesin en trygg hemvist här på KulturUngdom. Under maj månad så kommer poeten Smilla Axelsson att bjuda på ord som berör, upprör och som kanske skakar om eller tröstar? Smilla är en musiker, singer/songwriter och poet som är uppvuxen utanför Stenungsund och bosatt i Göteborg. 

Vad betyder poesin och skrivandet för dig? 
Skrivandet betyder verkligen så mycket för mig. Sedan liten har jag älskat att uttrycka mig via både text, sång och musik, så utan det hade jag nog haft svårt att hitta hem till mig själv och det som är jag. Det jag älskar med poesin är att jag kan gömma mig bakom mina ord samtidigt som jag fullt exponerar mig för världen. Det förmedlar liksom den där innersta nerven som alla har, tätt intill hjärtat, men som kan vara så svår att kommunicera, se eller ge utrymme för. Jag är därför väldigt tacksam för att ha skrivandet parallellt med musiken, då de gynnar varandra. Exempelvis blir ibland dikter till låtar och låtar till dikter. Sången, låtskrivandet och att framträda involverar även en annan typ av exponering, och för att hitta balans i det vänder jag mig alltid till poesin. 

Vad kommer vi att få läsa om i dina texter här på sidan? 
Ni kommer att få läsa både svenska och engelska dikter från mitt känsloliv och verkligheten genom mina ögon. 

Vilka poeter, förutom dig själv, vill du tipsa oss om? På engelska tycker jag Rupi Kaur och Nikita Gill skriver väldigt fint. När det kommer till låtskrivandet så har Frank Ocean, och hans poetiska sätt att skriva, alltid varit min inspiration. Sen på svenska, såklart, Karin Boye. Min mormors kusin Håkan Bulow skriver även väldigt fina dikter och har släppt en fantastisk diktbok som heter “Det finns stunder som hör hemma i Eden” - kolla in den! 

Kan vi läsa mer av dina texter eller se mer av det du gör någonstans?
Just nu håller jag på att färdigställa min poesibok som jag började skriva 2019, så håll gärna ett öga öppet för det. Jag håller även på att spela in en EP som kommer att bli min Spotify-debut, så det får ni gärna också hålla utkik för! Om ni vill kolla in min musik i nuläget så har jag några låtar på Soundcloud och Youtube under SMILLA, annars postar jag regelbundet musik på Instagram under s.m.illa.


Smilla Axelssons första dikt publiceras under morgondagen. Håll utkik!

Taggar: Poesi